Jakautuminen

» Sallittu

Jakautumisella tarkoitetaan sitä, että hahmosi on samanaikaisesti useammassa kuin yhdessä pelissä. Snowfinchissä pelien määrää ei ole rajoitettu millään tavalla, vaan pelaajalla saa olla käynnissä niin monta peliä kuin tämä vain haluaa ja ehtii pelata. Pidäthän silti mielessä että tästä huolimatta hahmosi ei voi olla "kahdessa paikassa yhtä aikaa". Useammat keskeneräiset pelit eivät myöskään voi vaikuttaa toisiinsa niin että yhdessä pelissä hahmosi saisi turpaansa ja äkkiä hahmosi olisi ruhjeilla myös kaikissa muissa käynnissä olevissa peleissä. Pelien tapahtumat täytyy pystyä laittamaan loogiseen aikajärjestykseen ja pelaajan on itse pidettävä huoli siitä, että hän tietää mikä peli on ajallisesti ennen toista. Jotta pelaaja voisi helposti pitää kirjaa pelien järjestyksestä, foorumilta löytyy aikajana-alue jossa on vielä erilliset ohjeet alueen käytöstä.

Autohittaaminen

» Kielletty mutta sovellettavissa

Autohittaamisella tarkoitetaan hallitsevaa pelaamista missä toisen pelaajan hahmolle ei anneta tilaisuutta estää, torjua, väistää jne. tähän kohdistuvaa toimintaa.
Autohittiin kannattaa kiinnitää erityisesti huomiota erilaisissa tappelutilanteissa ja muissa tilanteissa jossa hahmo yrittää vahingoittaa toista hahmoa. Pelatessa täytyy pitää mielessä että sinulla on oikeus päättää vain ja ainoastaan oman hahmosi tekemisistä. Vastapelaajallasi on täysi oikeus tehdä tapahtuman suhteen omat valintansa. Toisin sanoen jos vaikka hahmo nimeltä Joakim olisi suuttunut hahmolle nimeltä Peter ja aikoisi lyödä tätä kasvoihin, toivoen vaikkapa että tämän nenä murtuisi, ei liikettä saa kirjoittaa niin että Joakim yksinkertaisesti tulee ja lyö Peteriä keskelle kasvoja niin että tämän nenä murtuu. Peterin pelaajalle täytyy antaa mahdollisuus väistää Joakimin liike. Toisin sanoen Joakimin pelaajan täytyisi muotoilla teksti esimerkiksi näin: "Joakim yritti lyödä Peteriä kasvoihin kaikella voimallaan, toivoen osuvansa toisen nenään." Vaihtoehtoisia kirjoitustapoja on luonnollisesti lukuisia, mutta tärkeintä on pitää mielessä vain se että hahmo saa ensisijaisesti vain yrittää tehdä jotain jotta vastapelaajan hahmolle jää mahdollisuus esimerkiksi väistää.
Kannattaa kuitenkin pitää mielessä myös se fakta, että erilaiset kohteliaat tai ystävälliset eleet taikka hellyydenosoitukset toista hahmoa kohtaan ovat autohittiä. Tämä kannattaa huomioida etenkin jos vastapuolen hahmo on hyvin ujo, herkkä tai aggressiivinen, jolloin pelaajalle ja hahmolle täytyy antaa mahdollisuus esimerkiksi väistää täysin ystävällinen olantaputus tai vaikka halaus. Pelaajien kannattaa aina sopia etukäteen onko tällainen omassa pelissä sallittua, ja jos olette sopineet autohitin olevan pelissänne sallittu (tietysti hyvän maun puitteissa eli edelleenkään kukaan ei tapa toisiaan luvatta tai vastaavaa) kannattaa siitä mainita vaikka rooliviestin lopussa niin kukaan ei tule suotta valittamaan asiasta. Kaiken kaikkiaan autohit on täysin väärin vain silloin kun vastapelaajan hahmolle ei pelaajan omasta mielestä jää tarpeeksi mahdollisuuksia pelata omaa hahmoaan. Periaatteessa muuten peli riippuu ennen kaikkea pelaajien välisistä sopimuksista. nezabudkan sanoin: "Siihen liittyvät säännöt ovatkin lähinnä etikettiohjeita, joiden tuntemuksen puute näkyy räikeästi ja pitkälle, mutta joista voi ne hyvin tuntiessaan vastapelaajan luvalla joustaa melkein miten paljon tahansa."

Tiivistetysti
KIELLETTYÄ: "Joakim löi Peteriä niin kovaa että tämän nenästä alkoi vuotaa verta."
SALLITTUA: "Joakim yritti lyödä Peteriä kavoihin kaikella voimallaan, toivoen osuvansa toisen nenään."

Metapelaaminen

» Kielletty

Metapelaaminen tarkoittaa tilannetta, jossa pelaaja kirjoittaa - tahallisesti tai vahingossa - hahmonsa tietämään tai huomaamaan sellaisia asioita, joita tämän ei kaiken järjen mukaan pitäisi kyseissä pelitilanteessa vielä tajuta tai tietää. Hahmosi ei esimerkiksi voi milloinkaan tietää mitä vastapelaajasi hahmo ajattelee jos tämä ei sano sitä ääneen. On myöskin tärkeää huomioida että jos vastapelaajasi hahmo on taitava valehtelija mutta hahmosi epäilee hetimmiten tämän rehellisyyttä, sorrut metapelaamiseen. Metapelaamista saattaa tapahtua ihan vahingossa esimerkiksi niin että pelaaja kirjoittaa hahmonsa tietämään toisen hahmon nimen vaikkei tämä sitä vielä ole sanonutkaan - tämä ei ole mitenkään hengenvaarallista, sillä se on ihan tavallista jos pelaaja ei esimerkiksi keskity pelitilanteessa riittävästi. Lievää metapelaamista ei olekaan aina mahdollista eikä edes tarpeellista täysin välttää, mutta metapelaaminen väärässä kohdassa saattaa helposti latistaa juonikuviot ja viedä peliltä yllättävyyden ja jännittävyyden tyystin. Kannattaa aina pitääkin mielessä se, että sinä pelaajana tiedät toisen hahmosta, tilanteesta sun muusta huomattavan paljon enemmän kuin hahmosi.

Voittamattomuus ja yliluonnollisuus

» Kielletty

Vaikka sinä itse saatkin esimerkiksi tappelutilanteessa päättää, osuvatko hurjistuneen vastahahmon iskut omaan hahmoosi vai eivät, ihan mihin asti tahansa tätä valinnanvapautta ei voi venyttää. Siinä missä hyökkäävän hahmon velvollisuutena on jättää toiselle mahdollisuus reagoida, hyökkäyksen kohteena oleva hahmon velvollisuudeksi jää pitää peli realistisena. Yksikään hahmo ei väistele luotisadetta tanssien samalla breakdancea, eikä edes tavallisessa nyrkkitappelussa ole pidemmän päälle mahdollista säilyä vahingoittumattomana. Hahmosi voi toki omistaa mustan vyön taekwondossa, jolloin hän todennäköisesti selviää mahdollisista kamppailuista keskivertoa paremmin, mutta hahmojen kyvyt on pidettävä realistisuuden rajoissa. Ylivertaisuus on kiellettyä myös muissa kuin niihin iänikuisiin tappeluihin liittyvissä taipumuksissa. Hahmot eivät lue toisten ajatuksia eivätkä ennusta tulevaisuutta, vaikka olisivat kuinka sosiaalisia tai herkkiä tapauksia. Tyydymme siis pitämään hahmomme kaikin puolin inhimillisinä olentoina.

Puskeminen

» Kielletty

Puskeminen tarkoittaa käytännössä sitä, kun sama kirjoittaja lähettää useamman peräkkäisen viestin foorumilla. Useiden viestien peräkanainen lähettely vie turhaa tilaa ja näyttää ikävältä. Jos mieleesi tulee jotain lisättävää edelliseen viestiisi eikä kukaan ole ehtinyt kirjoittaa väliin, voit muokata asiasi edelliseen viestiisi. Yksinpeleissä ja aikajanoissa kaikki kirjoitetaan myöskin yhteen ja samaan viestiin jota voi muokata tarvittaessa. Huomioithan tämän myös seuranhakupalstalla niin ettet tee useita samankaltaisia aiheita.
Jos uusi asiasi on kuitenkin oikeasti sillä tavalla tärkeä että se vaatii välitöntä huomioita, poikkeuksen voi tehdä. Nämäkin pyritään kuitenkin jättämään minimiin ja mahdollisesti tulevaisuudessa muokkaamaan esimerkiksi ylläpidon toimesta edellisiin viesteihin.

Roskaaminen

» Kielletty

Roskaamisella tarkoitetaan jatkuvaa hyvin lyhyiden ja käytännössä turhien viestien lähettelemistä foorumilla. Offlinepeleissä minimimitta on yksi tekstikentällinen eli n.15 riviä tekstiä. Onlinepelaamisessa ei ole minimimittaa mutta siinäkin kannattaa välttää tarpeettoman lyhyitä viestejä. Myös pelin ulkopuolisilla keskustelualueilla kannattaa pitää mielessä että jatkuva parin rivin kommenttien kirjoittaminen ei ole sitä salonkikelpoisinta vuorovaikuttamista.

Käyttäytyminen

Yksinkertaisesti sanottuna; kannattaa käyttäytyä niin ettei sanomisiaan tarvitse jälkikäteen hävetä.

Ulkoasu © veranthia, kopiointi kielletty. Muu materiaali © tekijänsä.