Pelaaminen

Snowfinch RPG on ihmisillä pelattava realistinen foorumiroolipeli. Toisinsanoen pelissä pelataan, eli kirjoitetaan oman hahmon näkökulmasta vuorovaikutuksessa toisen pelaajan hahmon kesken. Hahmoja voi olla yhdessä pelissä pelaajalta myös useampia, tai pelaajia voi yhdessä pelissä olla useampia. Normaalisti pelit ovat kuitenkin kahden roolaajan välisiä ja niissä on kummaltakin vain yksi hahmo. Myös yksinpelit ovat sallittuja ja niillä on hyvä keino purkaa oman hahmon ajatuksia.
Roolipelaamisen sisäistämiseen menee oma aikansa, mutta otamme Snowfinchiin niin kokeneita pelaajia kuin aloittelijoitakin. Kunhan nautit tarinamaisesta kirjoittamisesta niin tulet mitä luultavimmin viihtymään roolipelaamisen parissa. Apua voi myöskin aina kysyä, niin adminilta kuin toisilta pelaajiltakin.
Tältä sivulta löytyvät esimerkit pelaamisesta. Muistathan pelatessa pitää mielessä myös säännöt.

Snowfinchissä voi pelata niin minä- kuin hän-muodossa, ihan riippuen mikä itsestäsi tuntuu paremmalta. Minä-muodossa voit kirjoittaa esimerkiksi tähän tyyliin: "Mieleni teki sanoa Katille että se oli idiootti, mutta pysyin jostain syystä kuitenkin vaiti." Hän-muodossa taas kirjoittaisit: "Sidin teki mieli sanoa Katille tämän olevan idiootti, mutta jostain syystä poika pysyi kuitenkin vaiti."
Repliikit voit kirjoittaa joko lainausmerkein ("Mene pois!") tai repliikkiviivalla (- Mene pois!). Kannattaa pitää selkeyden vuoksi mielessä että repliikit aloitetaan yleensä uudelta riviltä, etenkin jos käytät repliikkiviivaa.
Mikäli sinulla on vastapelaajallesi jotain varsinaisesti peliin liittymätöntä asiaa, se laitetaan joidenkin erikoismerkkien väliin. Tavallisimpia käytettyjä ovat esimerkiksi hakasulkeet [Jatketaanko peliä huomenna?] tai kauttaviivat //Jatketaanko peliä huomenna?// mutta voit käyttää muitakin merkkejä kunhan ne erottuvat varsinaisesta peliviestistä. Kyseisiä tekstejä kutsutaan off game -teksteiksi.
Huomioithan että pelissä kirjoitetaan kokonaisia virkkeitä ja hahmon tekemisiä ei kirjoiteta *-merkkien sisään!

Offline-pelaaminen

Offline-pelaaminen on yleisin ja niinkutsuttu normaali pelimuoto. Offlineja pelataan foorumilla nimetyillä offline-pelialueilla, jotka on jaoteltu erikseen pienempiin alueisiin (esim. Fringester, Autiotalo). Offlinen minimipituussuositus on 150 sanaa ilman viestin alussa mahdollisesti olevaa hahmon nimeä ja off game -tekstejä. Kyseessä on nimenomaan suositus, eli 150 sanaa ei ole absoluuttisen pakollinen. Maksimipituutta ei ole millään tavalla määritelty. Foorumilla pääasiassa werucchi huolehtii offlineviestien pituuksien valvonnasta. Jos viestisi kuitenkin ovat jatkuvasti alle 150 sanaa ilman hyvää syytä (esim. pelin nopeatempoisuus), sinua pyydetään parantamaan tekstiesi pituutta. Toistuvista muistutuksista voi saada varoituksen ja mikäli tilanne edelleen jatkuu muuttumattomana niin seurauksena voi olla viikon porttikielto.
Alla esimerkki offline-peliviestistä jonka pituus on 268 sanaa.

Felcia Hayes

"Niinpä taidan. Olen jo niin tottunut siihen, etten itse asiaa huomaa." Hymyilen pienesti ja nyökkään miehen sanoille.
"Niinhän se on", vastaan vähän pohdiskelevasti kahvikupin korvaa sormillani näpertäen. En minäkään useinkaan ajatellut että silmissäni oli mitään erikoista.
"Toisaalta kukapa meistä on sanomaan kuka on erikoinen ja kuka ei. Kyllä minuakin voisi varmaan väittää omituiseksi kun elän täällä Kanadassa vaikka kodin juuret ovat minulle elämää tärkeämpiä."
"Minusta kyllä tuntuu ylipäätään aika usein, ettei normaalia ole oikeasti olemassa", sanon pienen tauon jälkeen hieman naurahtaen, hörpäten sitten aavistuksen kahvia mukistani.

Kun mies kehuu sitten hiuksiani, virnistän vähän ja lasken kupin takaisin pöydälle.
"Kiitos. Eipähän tarvitse ainakaan käyttää mitään hiusvärejä kun on luonnostaan kirkas ja vielä ihan mukavakin väri hiuksissa", naurahdan.
"Eikä sinun ainakaan tarvitsisi blondata... Kätevää."
Kun vilkaisen kahvikuppiini, saankin huomata että siitä on vain pohjat jäljellä. Hymähdän hieman, kääntyen sitten puolittain keittimien puoleen takanani.
Kun edessäni on uusi kupillinen kahvia, virnistän vähän, pidellen käsiäni vasten kupin lämmintä pintaa.
"Työpäivien addiktio", totean rennosti viitaten kahviini.

Pyyhkäisen hieman mietteliäästi otsahiuksiani jotka ovat valahtaneet hieman silmien peitoksi, vilkaisten samalla mieheen.
"Kuulehan, oletko kuullut mitään jostain uudesta asekaupasta?" kysäisen mietteliäästi, katse suunnattuna vähän lasittuneesti ulko-oven suuntaan.
"Tänne keskustan suunnalle oli ilmeisesti tulossa sellainen tai kenties on tullutkin jo, en ole kyllä vielä huomannut missä päin. Mielessä kävi käydä vilkaisemassa ihan vain piirustusten inspiroinniksi, mutta en sitten ole jaksanut nähdä vaivaa etsiä puljua käsiini sellaisen takia", sanon naurahten samalla kun käännän katseeni takaisin mieheen, "en minä niin paljon mitään aseita kuitenkaan piirrä."
Siinä mietteissäni tajuan äkisti yhden asian.
"Hei, en ole tainnut muuten edes esittäytyä sinulle", sanon vähän hajamielisesti naurahtaen ja samalla hiuksiani haroen.
"Olen Felcia."

Online-pelaaminen

Online on offlinepelaamista nopeatempoisempi muoto, jossa viestit ovat yleensä lyhyempiä ja pelaajat ovat kaikki samaan aikaan paikalla foorumilla. Onlinelle on foorumilla oma osionsa johon kaikki onlinepelit laitetaan ja viestin alkuun täytyy kirjoittaa mihin alueelle peli sijoittuu (esim. Foxwoodin leikkipuisto). Toisin kuin offlineviesteillä, onlineviesteillä ei ole minimipituutta mutta jatkuva parin lauseen vastailu ei ole suositeltavaa jotta peli etenee sujuvasti ja vastapelaajasi saa viestistäsi enemmän irti. Maksimipituutta ei myöskään ole määritelty mutta onlinessa suositeltavaa ovat offlinea lyhyemmät viestit pelin temmon säilymiseksi. Pelaajat kommunikoivat usein esimerkiksi skypen kautta (Pst! Foorumilla on pelaajien skypeosoitteita keräävä listaus) jotta voivat ilmoittaa vastapelaajalleen uudesta vastauksesta.
Jos yhden pelaajan täytyy lähteä, peli ns. jäädytetään ja kun kaikki pelaajat ovat taas samaan aikaan paikalla, peli ns. sulatetaan ja peliä voidaan jatkaa normaalisti. Suositeltavaa ei ole jatkaa peliä useamman kuin kahden henkilön peleissä ilman että kaikki osapuolet ovat paikalla ellei kyseinen henkilö tiedä asiasta ja hahmo ei tee mitään pelin kannalta merkittävää (esim. istuu hiljaa).
Alla esimerkki online-peliviestistä.

Sid Miller

Vilkaisen ovea hetken vähän ahdistuneesti lähinnä jos Adelia herää. Tosin ei tämä ole ensimmäinen kerta kun menen yöllä ulos eikä Adelia huomaa yleensä yhtään mitään. Ja olin minä jättänyt taas sille lapun ja aamupalan ja kaikkea valmiiksi jos en olisi kotona kun se herää.

Kohautan hartioitani enkä sano mitään, näperrän vain taskussa avaimenperääni hajamielisesti ja kalautan ulko-oven hiljaa kiinni.
"Mä en lähde juoksemaan sitten että turha ajaa", totean tympääntyneeseen sävyyn kun lähden kävelemään sen perään.
Tosin taidetaan me molemmat tietää että seuraisin silti.
Kun jostain syystä teen niin aina sitten kuitenkin.

Yksinpelit

Yksinpelit ovat pelejä joissa on vain yksi pelaaja omilla yhdellä tai useammalla hahmollaan. Ne sijoitetaan offline-pelialueelle huolimatta siitä että niillä ei ole tarkkaa määritettyä minimi- eikä maksimipituutta. Yksinpelit ovat hyvä tapa purkaa oman hahmon ajatuksia tai laittaa omia hahmoja tapaamaan toisiaan. Näitä pelejä ei kuitenkaan kannata pelata yhtenään vaan ne kannattaa pitää lähinnä täytteenä muiden pelien välissä.

Ulkoasu © veranthia, kopiointi kielletty. Muu materiaali © tekijänsä.