Snowfinch, Kanada

- SIJAINTI: Brittiläisen Kolumbian provinssi, Kanadan länsirannikko
- VÄKILUKU: noin 400 000 asukasta
- PINTA-ALA: noin 200 km²
- TÄYSI-IKÄISYYS: 19-vuotiaana
- RAHAYKSIKKÖ: Kanadan dollari ja sentit (suurinpiirtein sama arvo kuin eurolla)
- MAHDOLLISUUS HENKILÖAUTON AJOKORTTIIN: 17-vuotiaana
- VIRALLISET KIELET: englanti ja ranska
- JULKINEN LIIKENNE: linja-auto, metro, rautatie

Kaupunki

Kartta

Snowfinch on pohjoinen merenrantakaupunki Tyynenmeren rannikolla Kanadassa. Kaupunki on jaettu viiteen suurkaupunginosaan. Luoteessa sijaitsee Sandsley, lounaassa Dockston, kaakossa Fringester ja koillisessa Foxwood. Kaiken keskipisteenä kuhisee Welldon, kaupungin keskusta. Sekä asuinalueita että liiketoimintaa löytää eri muodoissa joka puolelta kaupunkia.

Welldon on keskikokoisen kaupunkikeskustan tavoin monipuolinen muurahaispesä, jossa liiketoiminta on kirjavaa, rakentaminen korkeaa ja tiheää ja ruuhkaiset kadut koettelevat kiireisten hermoja. Sandsley on viehättävä rantakaupunginosa, jonka väljemmät omakotitalo- ja huvila-alueet sekä hiekkarannat ja venesatama miellyttävät sekä alueen asukkaita että sunnuntaikävelijöitäkin. Dockstonin tavarasatamassa meri on virkistyksen sijaan valjastettu hyötykäyttöön, ja merenrantaa reunustavia alueita hallitsevat satamahallit sekä terminaali- ja varastorakennukset. Fringesterin syrjäisimpien kerrostalokortteleiden halki kulkevaa saattaa pelottaa laitakaupungin huono maine, josta halki Snowfinchin kulkee jos jonkinlaista tarinaa – osa sisällöltään takuuvarmasti puuta heinää, sillä suurin osa Fringesterin alueesta ei ole lainkaan sen rauhattomampaa kuin muu kaupunki. Lapsiperheiden keskuudessa kaupungin suosituinta seutua on Foxwood, jonka turvalliset rivi- ja pientaloalueet ja lapsille sopiva uimaranta lammella houkuttelevat perheellisiä.

Snowfinchin kaupungissa ei ole räikeitä rikkaiden ja köyhien asuinalueita. Kalleimpiakaan kaupunginosia eivät rajaa vartijoin miehitetyt muurit. Slummeiksi kutsuttavia seutuja ei kaupungista löydä. Hintavinta asuminen on Welldonin ydinkeskustassa ja Sandsleyn varakkaimmilla omakotitaloalueilla meren rannalla. Pienimmällä vuokralla selviää Fringesterin laitamien kerrostaloalueilla (tai syrjäkujien roskiksissa). Kaikissa kaupunginosissa on mahdollisuuksia monenhintaiseen ja –tyyppiseen asumiseen: lähes joka puolelta kaupunkia löytyy niin kerros-, rivi- kuin omakotitalojakin. Ainoastaan ydinkeskustassa asunnot ovat käytännössä pelkästään kerrostalohuoneistoja.

Snowfinchin lähimmät naapurikaupungit ovat Port Ruth ja Derehill. Port Ruth on asukasmäärältään hieman Snowfinchia pienempi merenrantakaupunki noin 70 kilometriä Snowfinchista etelään. Derehill on pieni muutaman kymmenen tuhannen asukkaan kaupunki sisämaassa noin sadan kilometrin päässä Snowfinchista itään. Kumpaankin kaupunkiin on Snowfinchista raideyhteys.

Kieli

Kanadan viralliset kielet ovat englanti ja ranska. Snowfinchin kaupungissa ehdottomasti valtaosa väestöstä puhuu äidinkielenään englantia, eivätkä ranskankieliset ole merkittävä kieliryhmä. Muitakaan huomattavia kielivähemmistöjä ei kaupungissa ole, vaikka pieniä määriä vieraiden kielten puhujia asukkaiden joukossa on kirjava kokoelma. Hahmojen oletetaan puhuvan peleissä englantia, vaikka kirjoittaminen tapahtuu suomeksi. Hahmon äidinkieli tai peleissä puhuma kieli saa toki olla myös muu kuin englanti, mutta lähtökohtaisesti kommunikoinnin kuvitellaan tapahtuvan englannin kielellä. Poikkeuksista kannattaa mainita hahmosivuilla.

Peruskoulutus

Peruskoulutus koostuu Snowfinchin seudulla 12:sta luokka-asteesta. Ennen peruskoulun alkua on mahdollista käydä julkisin varoin rahoitettua esikoulua. Varsinaisen koulukäynnin lapset aloittavat kuusivuotiaina. Koulunkäynti voidaan mieltää kolmeen eri osaan: ensimmäiset kuusi luokka-astetta (6-11 v.) ovat peruskoulua, luokat 7-8 (12-13 v.) kulkevat nimellä junior high school ja luokat 9-12 (14-17 v.) nimellä high school. *) Koulunkäyntivelvollisuus koskee jokaista lasta 16:een ikävuoteen saakka, jonka jälkeen peruskoulun jatkaminen on vapaaehtoista. Sekä esikoulu että julkiset peruskoulut ovat maksuttomia – yksityiskoulut ovat asia erikseen. Koulupukuja ei ainakaan julkisissa kouluissa käytetä. Kouluruokailu on maksullinen. Lukuvuosi kestää syyskuusta kesäkuuhun.

*) Pelissä voimme kutsua kouluasteita ala-asteeksi, yläasteeksi ja lukioksi, jos siltä tuntuu, vaikka vastaavuus Suomen koulutusjärjestelmään ei ole aukoton. Selostus koulutuksesta on joka tapauksessa sovellettu ja sen tarkoitus on lähinnä antaa hiukan taustamateriaalia, joten nou pänik. Emme mene takuuseen systeemin faktapohjaisuudesta, ja sen kanssa voidaan pelissä improvisoida.

Liikenne

Kaupungin sisällä julkista liikennettä pyörittävät linja-autoreitit ja metro. Bussilla on mahdollista päästä suurin piirtein mihin tahansa kolkkaan kaupunkia. Parhaimpia yhteydet ovat lähellä keskustaa ja yliopiston ja suurimpien koulujen lähistöllä. Maan alla kiitävä metro kulkee osapuilleen kahdeksikon muotoista linjaa kaupungin ympäri, ja pysäkkejä on jokaisen kaupunginosan suurimmissa keskuksissa. Vähänkään syrjäisempiä seutuja metro ei kuitenkaan tavoita, vaan matkaa on jatkettava jalan tai bussilla. Kaupungin halki kulkee lisäksi rautatie. Kaupungin sisällä rautatieasemia on kuitenkin vain kaksi, keskustassa ja Dockstonin satamassa, joten raideliikenne palvelee lähinnä kaupunkiin tai sieltä pois matkustavia ihmisiä.

Ilmasto

Neljä vuodenaikaa hallitsevat luonnonolosuhteita Snowfinchissa. Kesät ovat lämpimiä ja aurinkoisia, talvet kylmiä ja sateisia. Lämpötila kohoaa lämpimimpinä kuukausina helteeseen, keskitalvella taas pakkanen voi yltyä kovaksikin. Karkeasti voi sanoa, että -30°C ja +30°C ovat Snowfinchissa normaalien olosuhteiden rajoilla, ja niiden ulkopuolelle lämpötila livahtaa erittäin harvoin. Kaupunkia reunustava meri tuo Snowfinchiin runsaasti sateita ympäri vuoden. Eniten sataa talvella, jolloin sade lankeaa useimmiten lumena. Merivesi on ympäri vuoden melko viileää, mutta parasta aikaa meressä uimista ajatellen on loppukesä. Kesäkuukausien aikana parhaimmillaan 15 asteeseen lämpiävä merivesi onnistuu elokuussa houkuttelemaan joukoittain uimareita Sandsleyn suositulle hiekkarannalle. Meri jäähtyy syksyllä hitaasti, joten kesän kääntyessä syksyksi lämpimimmät uimavedet voivat löytyä pikemminkin merenrannalta kuin Foxwoodin lammelta. Talven mittaan merivesi kuitenkin viilenee vain muutaman asteen lämpöiseksi ja pysyy kylmänä pitkälle kevääseen ja alkukesäänkin asti.

Luonto

Kaupunkia ympäröivän luonnon voi ytimekkäästi tiivistää kolmeen sanaan: merta, havumetsää ja vuoristoa. Katsoessaan länteen snowfinciläinen näkee meren, idässä hän puolestaan kohtaa lumihuippuisen vuoristomaiseman. Rannikko on rikkonaista, ja saaria ja lahtia on paljon. Maastoa hallitsevat korkeusvaihtelut. Ne ylittävät kaupungin sisälläkin sata metriä, ja sisämaassa kohoava Rannikkovuoristo yltää jylhimmillään kahden, jopa kolmen kilometrin korkeuteen. Alue on vulkaanista, mutta ympäristön tulivuoret ovat uinuvia. Viljelysmaata Snowfinchin ympäristössä ei ole käytännössä lainkaan. Asuttuja seutuja ympäröivät laajat havumetsät, jotka kaupungin läheisyydestä loitottaessa muuttuvat nopeasti osittain tai täysin villiksi erämaaksi. Metsien suurimpia eläimiä ovat harmaa- ja mustakarhut, peurat, hirvet, porot, murmelit, majavat, kojootit, sudet, mäyrät, ahmat ja puumat. Lintulajeihin kuuluvat pikkulintujen lisäksi esimerkiksi kotkat, harmaahaikarat, joutsenet, pöllöt, korpit ja ankat.

Vaihto-oppilasprojekti

VAIHTO-OPPILASPROJEKTI ON TÄLLÄ HETKELLÄ JÄÄSSÄ. MIKÄLI OLET KUITENKIN KIINNOSTUNUT, OTA YHTEYTTÄ FOORUMILLA ESIM. YLLÄPITOON/MODERAATTORIIN.

Snowfinchissä toimii tällä hetkellä myös vaihto-oppilasprojekti, johon uudet opiskelijat ovat aina tervetulleita. Muista valtioista saapuvat vuoden vaihdossa olevat opiskelijat ovat iältään 14-23 -vuotiaita nuoria, niin tyttöjä kuin poikiakin. Vaihto-oppilasten asuntola sijaitsee Dockstonissa mutta koulua käydään Sandsleyssä oppilaan oman tason mukaisella luokalla. Vaihto-oppilaiden kesken tehdään yhteisiä retkiä ja muuta toimintaa, joten hahmosi voi vaihto-oppilaana saada monia mielenkiintoisia kokemuksia. Lisätietoja vaihto-oppilasprojektista ja mitä siihen sisältyy löytyy foorumilta täältä.

Ulkoasu © veranthia, kopiointi kielletty. Muu materiaali © tekijänsä.